Lifestyle,  Mijn reis naar,  Mijn reis naar herstel

10 signalen dat je hooggevoelig bent

Raak je snel overprikkeld? Ben je moe aan het einde van de dag, wanneer je veel mensen om je heen hebt gehad? Heb je veel last van andermans mening? Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je hooggevoelig bent. Dit kan super vervelend zijn, wanneer je het niet weet. Deze gevoelens kunnen je namelijk overspoelen en tot last zijn. Maar als je het weet dan kan je er rekening mee houden en het uiteindelijk zien als een geschenk. Maar hoe weet je nou dat je hooggevoelig bent?

Wat is hooggevoelig?

Een HSP (highly sensitive person) is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hoe uit mijn hooggevoeligheid zich?

Vroeger toen ik nog een kleine Tara was kon ik aan het einde van de dag zo overprikkeld zijn dat dit zich uitte in woede. Het duurde altijd heel lang voordat ik alle indrukken van een dag had verwerkt. Ik heb in het verleden ook vaak gedacht dat ik raar was en ik probeerde mezelf te veranderen, want ik vroeg me af wat er mis met mij was. Op de basisschool werd ik vaak ‘jankbal’ genoemd en dat vond ik super vervelend, want ik werd er onzeker door. Maar ik kon er gewoon écht niks aan doen…

Inmiddels weet ik dat ik sommige emoties heftiger voel, omdat ik hooggevoelig ben. Wanneer de sfeer ergens slecht is, kan ik het gevoel krijgen alsof dat aan mij ligt en ik er iets aan moet doen. En wanneer iemand verdrietig is, zit ik vaak harder te huilen dan de ander. Het is lastig om zo gevoelig te zijn, want ik raak er soms gestrest door of mijn perfectionisme komt opdagen. Maar afgezien van dat brengt het ook veel positiefs met zich mee, want ik ben erg meelevend en creatief. En tja, stemmingswisselingen horen er ook bij en die zijn eigenlijk soms toch ook wel grappig (niet volgens Rens).

Hoe weet je nou dat je hooggevoelig bent?

Je hebt een sterke reactie op horror of geweld

Weet je wat je moet doen als je wilt dat ik 3 maanden niet kan slapen? Mij een horrorfilm laten zien. Horrorbeelden of beelden van mishandeling kunnen HSP’s letterlijk ziek maken. Die beelden blijven dagen in mijn hoofd rondspoken en zorgen er ook voor dat ik de dagen erna sneller schrik. Een vliegje wat casual voorbij komt vliegen kan me dan al de schrik van mijn leven bezorgen. Kortom, super irritant.

Je kan helemaal sentimenteel worden, wanneer je iets moois ziet

Kunst, dieren, de natuur, muziek. Allemaal dingen waar HSP’s een super heftig geluksgevoel kan bezorgen. Ik kan soms gewoon gaan huilen, wanneer ik een nummer mooi vind. Echt bizar, maar ook bijzonder.

Zintuigen kunnen intens zijn

Harde geluiden werken op je zenuwen. Je wordt afgeleid wanneer de tv te hard staat. Je moet de kamer uit wanneer iemand zijn parfum te heftig is. Dit zijn dingen waar niet-HSP’s ook last van kunnen hebben, maar als HSP’er ervaar je dit meerdere malen per dag. Bij mij geldt dit vooral voor geuren.

Als kind werd je ‘stil’ of ‘verlegen’ genoemd

Dit vind ik wel grappig, want deze labels heb ik nooit gekregen. Het was bij mij eerder het tegenovergestelde. Toch geldt dit voor veel HSP’s, omdat ze zich als kind sneller terugtrokken wanneer een situatie te overweldigend werd. Omdat ik dit niet deed zorgde dat er misschien voor dat ik altijd zo driftig was aan het einde van een drukke dag.

Je hebt een grote fantasie

Dit is er een waar ik me wél in kan vinden. Mijn gedachten dwalen snel af en ik zit vaak te dagdromen. Iets wat veel HSP’s hebben. Vraag mij om een verhaaltje voor het slapengaan en ik vertel een heftig avontuur waar genetisch gemodificeerde eenhoorns in voor komen met de superkrachten van aliens.

Je hebt tijd nodig om alleen door te brengen

Dit is iets waar ik voorheen heel slecht in was. Ik wilde nooit alleen zijn, want dat vond ik saai. Maar dit had ik écht nodig om weer op te laden. Inmiddels vind ik het heerlijk om af en toe even tijd voor mezelf te nemen en weet ik dat ik dit gewoon nodig heb. Door alleen te zijn kalmeren HSP’s hun overprikkelde zintuigen.

Je vindt veranderingen lastig

Zelfs positieve veranderingen vind je soms lastig. Het beginnen met een nieuwe baan of relatie kan een enorme impact op je hebben. Het lijkt erop dat HSP’s meer tijd nodig hebben dan anderen om aan dingen te wennen.

Je hebt meer slaap nodig

Als je een nacht niet goed slaap dan is het onmogelijk om de volgende dag goed te functioneren. Persoonlijk had ik daar vroeger veel last van. Ik was dan echt niet te genieten! Inmiddels is dit wel een stuk minder, maar nog steeds kan ik heel slecht tegen weinig slaap. Daarnaast word je van genoeg slaap juist heel kalm en gelukkig.

Je kunt slecht functioneren wanneer je honger hebt

Als HSP’er ben je enorm gevoelig voor honger. Je wordt misselijk, begint te zweten, voelt je humeur naar het nulpunt dalen en voelt je zwak. Ik wist nog wel dat vroeger mijn moeder dan zei: ‘dan moet je een glas water drinken’. WATER IS GEEN ETEN, MAM!

Je bent snel overprikkeld wanneer je met veel mensen bent

Je energie stroomt weg in situaties waar veel mensen aanwezig zijn. Als ik een dagje ga winkelen in de stad, ga zwemmen bij een openbaar zwembad of zelfs, wanneer ik uiteten ga in een restaurant, moet ik mezelf van te voren mentaal voorbereiden op de drukte.

Hoe ga je er mee om?

Denk jij bij veel punten: ja, dit heb ik ook! Dan bestaat er een kans dat je hooggevoelig bent. En hoe ga je daar dan mee om? Ik heb hier al ooit eerder een artikel over geschreven waar punten in staan die er bij mij heel goed voor zorgen dat ik emotioneel in balans kan blijven. Probeer hooggevoeligheid niet te zien als een last, maar als een geschenk. Door het bewustzijn en accepteren van je hooggevoeligheid kan deze van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden. Geniet ervan!

Kusjes,

Tara

Bron: hooggevoeligheid.nl

Omslagfoto door: Eva Bours fotografie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *