Lifestyle

Bescherm je dieren tijdens het warme weer

De afgelopen paar dagen hebben wij Nederlanders te maken met een hitte golf. Het is van dat weer, dat als je uit de douche komt en je haar hebt afgedroogd, je al weer nat bent van het zweet. Overal waar je komt hebben mensen de ventilator of de airco aanstaan. Maar denken ze ook aan de dieren?

Konijnen in glazen, broeiende hokken.

Ik fietste net terug van de sportschool en onderweg naar huis besefte ik me dat ik nog even konijnenvoer moest gaan halen, dus op naar de Boerenbond (of Welkoop of hoe dat ding tegenwoordig ook heet). Het is voor mij een standaard routine om bij aankomst even naar de dieren te kijken. Ik ben geen voorstander voor het verkoop van dieren in een winkel en al helemaal niet van de kleine glazen hokjes waar ze in moeten leven (soms zelfs met z’n tweeën). Het was heel erg warm in de winkel en ik was benieuwd wat de winkel er aan had gedaan om de dieren koel te houden. Het was duidelijk te zien dat de konijnen last hadden van de hitte. Een konijntje (ik gok haar nog geen 10 weken oud) lag deels in het hooi op haar rug en had een hele snelle ademhaling. Waarschijnlijk heeft ze geprobeerd om zichzelf af te koelen door middel van het hooi. Ik keek naar haar waterfles en gelukkig zat hier voldoende water in, duimpje omhoog Welkoop (ahum).

Gebrek aan kennis bij grote bedrijven.

Ik heb het voer gepakt en ben meteen naar een medewerkster gelopen om haar te vertellen dat het veel te warm is in de winkel voor de konijnen. Ik wees haar erop dat het heel simpel is om deze beestjes koel te houden. Namelijk, met het gebruik van een simpel flesje water. Deze vries je in om het vervolgens in het hok (een broeiende kist van glas) van de konijnen te leggen. Ze beweerde dat deze flesjes al in de vriezer lagen en vanmiddag bij de dieren gelegd zouden worden. Waarom niet nu? Dacht ik. Ik vond dit een vaag antwoord en ik ben niet met een gerust hart weer op mijn fiets gestapt. Ik schrok ervan dat zelfs in Nederland, dit de manier is waarop er met dieren wordt omgegaan. Het gebrek aan kennis over dieren bij zulke grote bedrijven vind ik nihil.

Hoe merk je dat een dier het warm heeft?

Het is belangrijk dat wanneer de temperatuur stijgt, je extra aandacht besteed aan je dieren. Overhitting kan gevaarlijk zijn, en zelfs dodelijk! Wanneer een dier het warm heeft tijdens de hitte voelt het, net als een mens, warm aan. Dieren zijn dan lusteloos en hebben vaak geen behoefte om te eten. Als de overhitting te ernstig is, kan het dier in een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je met spoed de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Wat kun je doen om je dieren te beschermen?

Honden: 

Honden raken hun warmte kwijt door te hijgen. Honden hebben behalve in hun voetzooltjes, nergens zweetklieren. Zorg dat tijdens de warme dagen je hond een plekje in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Maak geen lange wandelingen in de hitte, ga dus wandelen op de tijd van de dag dat het nog niet zo heet is (in de ochtend of in de namiddag). Houdt je hond van zwemmen? Helemaal goed! Ga lekker met je hond zwemmen, dit zorgt ook voor afkoeling.

Laat je hond NOOIT achter in de auto!

Katten:

Sinds vorig jaar ben ik erachter gekomen dat ook katten gaan hijgen als ze het warm hebben (ik dacht even dat mijn kat een beroerte kreeg op dat moment). Katten zijn zelfstandige dieren dus ze zoeken vaak zelf al een koel plekje op als ze het warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft en dat er binnen- en buiten genoeg voldoende vers drinkwater is. Ga geen water op je kat gooien want hiermee kan ik je garanderen dat de vertrouwensband niet beter wordt, katten hebben een hekel aan water (al heb je uitzonderlijke gevallen zoals, de kat van mijn vader).

Konijnen:

Konijnen kunnen heel slecht tegen de hitte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf 24 graden wordt het warm voor een konijn. Zet je konijnenkooi dus niet recht in de zon met dit weer. Zoals ik straks al zei, vul een plastic flesje met water en leg deze in de vriezer. Leg de fles in het hok wanneer het water is bevroren en wikkel het flesje in een theedoek of een oude sok (zodat je konijn zich niet kan verwonden aan de fles).

Geniet nog van het warme weer & zorg goed voor je diertjes!

Kusjes,
Tara

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *