Dierenliefde,  Lifestyle,  persoonlijk

Cruelty-free life

 

De hashtag: crueltyfreelife, zul je vaak tegenkomen onder mijn foto’s als je mij volgt op instagram. Maar sinds wanneer ben ik begonnen met de cruelty free lifestyle? 

Nog minder dan een jaar geleden at ik nog gewoon vlees. Ik heb zelfs een periode een streng voedingsschema gevolgd voor het sporten waarin ik maar liefst 3 (!!!) stukken vlees per dag at. Ik ben altijd een dierenvriend geweest, maar ik had er voorheen nooit echt bewust bij stil gestaan dat ik dode dieren aan het eten was. Telkens als ik reclames op tv zag over de slechte conditie van dieren in de bio-industrie keek ik weg, ik kon de confrontatie niet aan. Op een gegeven moment probeerde ik vleesvervangers uit en ik dacht, hee dit smaakt best wel goed. Ik besefte me dat ik toch nooit een gigantische vleesliefhebber was geweest, dat vleesvervangers gewoon goed smaakte, en ik me hierdoor minder verantwoordelijk zou voelen voor het dierenleed, dus waarom zou ik niet gewoon vegetarisch gaan eten?

Ik vond dit in het begin erg spannend. Ik was vooral bang dat ik niet genoeg ijzer en eiwitten binnen zou krijgen, en dat daardoor mijn sporten eronder zou gaan lijden. Ook had ik nog altijd het idee dat het slecht zou zijn voor mijn gezondheid als ik zou stoppen met vlees eten. Inmiddels weet ik dat wij mensen geen vlees nodig hebben. Sommige vegetariërs/veganisten zeggen dat het eten van vlees nog steeds te maken heeft met het onderhouden van de bio-industrie. Want wat nou als iedereen ineens zou stoppen met vlees eten? Dan hebben we te maken met een economisch probleem, en laten we dat nu net “opgelost” hebben.

Ik raakte steeds meer gefascineerd door deze manier van leven. Iedere avond als ik ging slapen voelde ik me goed omdat ik in bed lag met de gedachte, vandaag heb ik er niet aan meegedaan. Toen ik eenmaal het idee kreeg dat mijn vermoeidheid misschien zou kunnen komen door het stoppen met vlees eten, ben ik vitamine B12 gaan slikken (andere vitamines & mineralen die ook goed zijn om te nemen als je vegetariër bent zijn: Vitamine C, ijzer, magnesium, en omega 3). Een ander voordeel is dat, sinds ik vegetarisch eet, ik veel minder last heb van mijn prikkelbare-darm-syndroom. Dit verklaarde voor mij een hoop, vlees is dus écht slecht voor je darmen.

Op een dag ging ik de confrontatie aan en ben ik de documentaire: Cowspiracy gaan kijken. Ik heb nog nooit zo hard moeten huilen om wat deze arme beestjes wordt aangedaan. Ik wist dat het gebeurde, maar om de heftige waarheid te zien was zo pijnlijk en confronterend. Ik heb nooit de drang gehad om non-vegetariërs te veroordelen, maar op dat moment wilde ik heel graag iedereen deze documentaire laten kijken om ze hersenen-in-te-slaan bij wijze van spreken. Ik wist dat dat onmogelijk was dus moest mijn vriend er maar aan geloven en ‘verplicht’ met mij meekijken (sorry Rens). Er is nog een lange weg te gaan voordat wij mensen realiseren dat deze aarde niet ons bezit is en wij dit delen met onze dieren en de natuur.

Dit is mijn verhaal waarom ik vegetariër ben geworden in een notendop. Maar wees gerust, ik zal jullie nog veel vaker vol spammen met mijn visie op de voordelen van een vlees-vrij leven!

Kusjes,
Tara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *