Mijn reis naar herstel

Een geheugensteuntje voor zelfreflectie

Zelfreflectie, iets wat ik ontzettend belangrijk vind in mijn leven. Voorheen wist ik niet zo goed wát de beste manier was om dit toe te passen, waardoor ik al snel ging overdenken. Ik wilde het liefste rekening houden met alle meningen, gevoelens en gedachtes van mensen om me heen. Zie je het al voor je? Good luck with that, want dat is vrijwel onmogelijk.

Ik dacht vaak na over of ik wel een goed mens was, of ik bepaalde situaties wel goed aanpakte en over wat een ander van mij zou vinden. Man, wat kost(te) dat veel energie! Het is belangrijk om naar jezelf te kunnen kijken, maar het is belangrijk om te weten dat je het niet voor iedereen goed kan doen, hoe graag je dat ook zou willen.

We zijn allemaal mensen en soms maken we fouten. Soms overdrijven we, soms roddelen we en soms trekken we op een negatieve manier aandacht. En dat mag. Je bent niet meteen een slecht mens als je een verhaal een beetje aandikt, omdat het dan net iets spannender klinkt. Of als je je frustraties over een persoon uit richting je partner. Maar vraag je jezelf weleens af waarom je dat precies doet? Want dat, my friend, is zelfreflectie.

De laatste tijd was ik steeds vaker dingen op de automatische piloot aan het doen. Ik nam geen rust, mijn perfectionisme was zeer aanwezig, ik kwam opeens in situaties terecht waar ik eigenlijk helemaal niet in wilde zitten en ik liet mensen over mijn grenzen heen gaan. Kortom, alles wat ik had geleerd op therapie leek verloren te zijn gegaan in gestorven hersencellen dankzij de grote hoeveelheden alcohol tijdens de feestdagen. Ik had er nog geen last van totdat ik op een avond werd overvallen door dat gekke, waarschijnlijk ook voor vele van jullie, herkenbare gevoel waardoor ik spontaan begon te huilen en niet wist waarom (en nee, ik was niet eens ongesteld).

Hoe pas IK zelfreflectie toe?

Tijd om mezelf weer even een geheugensteuntje te geven! Waar ging het mis? Ik wilde weer met iedereen rekening houden, ik was onzeker over mezelf en ik viel dus weer in oude patronen. Tijd voor zelfreflectie. Ik heb een briefje opgehangen aan mijn spiegel, waar een aantal vragen op staan die ik mezelf nu iedere dag probeer te stellen. Graag deel ik deze vragen met jullie!

Kijk letterlijk in de spiegel en stel jezelf de volgende vragen, wanneer je even hulp nodig hebt om die figuurlijke spiegel voor te houden.

Heb je structuur?

Wanneer er gebrek is aan structuur in mijn leven word ik onzeker. Ik kan me niet concentreren en ik raak sneller in de stress. Vaak komt dit doordat ik bepaalde routines niet zo heb uitgevoerd als normaal. Als ik mij houdt aan die routines dan kan ik beter voor mezelf nagaan wat ik allemaal heb gedaan en dat creëert rust in mijn hoofd. Taken afmaken, mezelf goed voorbereiden en terugkomende activiteiten uitvoeren, kunnen er voor zorgen dat ik structuur heb.

Maak je een aanname?

Wordt je onzeker van de mening van een ander, omdat dat echt zijn of haar mening is? Of denk jij dat? Is het echt zo of ga jij er vanuit? Ik vertel jullie eerlijk dat ik dit ontzettend vaak doe. Ik denk heel snel dat mensen mij niet leuk, aardig of gezellig vinden als ik in een drukke omgeving ben met vaak onbekende mensen. Hierdoor heb ik soms helemaal geen leuke tijd. En dat is toch zonde? Dus wat kan ik er aan doen? Mijn onzekerheden uitspreken of nagaan of dat persoon echt zo over mij denkt als dat ik vanuit ga. Heeft diegene dat daadwerkelijk gezegd?

Accepteer je het?

Het gevoel wat je op dit moment hebt. Accepteer je dat? Durf je te voelen wat je op dit moment voelt? Durf je het even zo te laten zijn in plaats van er iets aan te willen doen?

Is het jouw mening?

Alles wat je op dit moment denkt, vindt je dat ook zo? Of ben je teveel rekening aan het houden met de mening van andere? Wat vindt jij écht van de situatie?

Wat vind jij belangrijk?

Waar ben jij dankbaar voor? Wat zijn jouw doelen? Als je jezelf die vragen stelt dan kom je er vaak achter wat je het belangrijkste vindt in het leven. Wat ik het aller belangrijkste vind: mijn partner, mijn familie, mijn diertjes. Maar ook kleine dingen, zoals: zoethoutthee, muziek, mijn uit-zichzelf-best-wel-recht-staande-tanden, rituals, kaas, de film La-La-Land.

Ben je bewust bezig?

Oftewel, ben je mindful bezig? Leef je in het moment of zit je al weer met je hoofd bij het verleden of de toekomst? Ik merk aan mezelf dat ik angstig word, wanneer ik niet regelmatig mediteer. Op een makkelijke manier leren om mindfulness toe te passen in het dagelijkse leven? Klik dan op dit artikel.

Kritisch naar jezelf kijken is ontzettend lastig, maar ik geloof dat het enorm belangrijk is wanneer je wilt groeien. Zowel op persoonlijk gebied als op zakelijk gebied. Het is fijn als je zelfkennis hebt in het dagelijkse leven, maar ook belangrijk wanneer je bezig bent op de werkvloer. Zo kan jij mensen duidelijk maken wat zij van jou kunnen verwachten en zo weet jij ook wat je van jezelf kan verwachten. Dat is namelijk ook niet altijd vanzelfsprekend.

Kusjes,

Tara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *