Lifestyle

Herfstige zwijmelmuziek – playlist

Mijn geluk kan niet op, want het is herfst! De lekkerste thee is in de aanbieding, rode wijn proeft automatisch lekkerder en niemand kijkt ervan op als je de hele dag een zacht fleece dekentje over je heen hebt liggen. De natuur ruikt lekker en je woonkamer ruikt misschien nog wel lekkerder, door de combinatie van geurkaarsen en wierook die een geurenexplosie veroorzaken. Oké, misschien klinkt dit voor mensen die last hebben van een herfstdip als een living hell, maar ik vind dit het beste seizoen van het jaar! De omschakeling van zomer naar herfst is voor mij wel een ontwenningsproces, maar zodra de klok is verzet naar de wintertijd wordt er in huize Tara alles uit de kast gehaald om de herfst op een feestelijke manier te vieren. En ja, dat betekent dus ook bijna iedere avond genieten van een stevige herfstbok.

Het is een feit dat mensen in het najaar meer tijd binnenshuis besteden. Best wel logisch, want als je bloedsomloop net als bij mij op slakkentempo gaat, vriezen buitenshuis je tenen eraf. Maar wat doe je dan als je thuis bent? In deze tijd van het jaar vind ik het heerlijk om lekker op de bank leuke films te kijken, maar het luisteren naar mooie muziek biedt mij nét iets meer dat stukje ontspanning. Zoals jullie weten ben ik iemand die af en toe écht rust nodig heeft en tot zichzelf moet komen (mijn basisbehoeftes: Zuurstof, water, mindfulness). Wegzwijmelen bij rustige, melancholische herfstmuziek is dé perfecte manier!

Graag neem ik jullie mee in een reis door mijn zwijmelende-herfstmuziek-playlist. Lay down, close your eyes, and enjoy! 

1. Billie Eilish – When the party’s over

Sommige mensen zullen dit misschien een deprimerend nummer vinden, maar ik vind dit nummer zóóóóóó mooi! Ik hoorde dit liedje een paar dagen geleden voor de eerste keer in de auto toen ik 3fm aan had staan. Ik had snel mijn Shazam erbij gepakt, omdat ik dit nummer moest onthouden! In eerste instantie dacht ik dat dit nummer van Birdy was, maar het is van Billie Eilish, een artiest die voor mij nog onbekend was. Ik kan echt genieten van dit zwoele refrein en verder komen er gewoon heel veel feels bij dit nummer kijken.

2. Lana del Rey – Ride

Deze melodramatische pop-ballad is alweer 6 jaar oud, maar hij blijft prachtig! I love Lana del Rey! Ik kan me nog herinneren dat ik dit nummer voor de eerste keer luisterde op advies van mijn zus. Normaal gesproken ben ik geen persoon die 10 minuten uitgebreid naar een nummer gaat zitten luisteren (want ja, ongeduldig is my second name), maar sinds die ene keer blijft Ride voor mij een nummer waarin ik mezelf helemaal kan ‘verliezen’. De hele sfeer van dit nummer is zo intens en het verhaal wat ze vertelt is triest, maar tegelijkertijd zo mooi. Dit nummer kan ik niet per se nostalgisch noemen, maar dat het me terug doet denken aan simpelere tijden is een feit.

Live fast. Die young. Be wild. And have fun. 

3. Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow

I can’t…. dit nummer is zo… omg… huilen… kippenvel… het houdt niet op. Voor alle mensen die A star is Born al hebben gezien: NIET SPOILEN! Deze chick heeft namelijk no money om naar de bioscoop te gaan en het doet iedere keer pijn in mijn hart, wanneer mensen om me heen zeggen: ‘Oh die film was zo mooi, ik moest (bijna) huilen’. Nou, volgens mij moet ik een rubberen zeil meenemen als ik die film ga kijken, want ik brul alleen al bij het horen van dit nummer. Iedere keer denk ik: ‘Oke, nu wordt het makkelijker’. Maar dan eindig ik alsnog dramatisch-uit-het-raam-kijkend-aan-het-doen-alsof-ik-in-een-videoclip-zit. Het gaat iedere keer weer fout wanneer Lady Gaga zingt: ‘I’ll never meet the ground’. Het is niet dat ik moet huilen, omdat ik me realiseer dat ik ook nooit kennis zal maken met de grond, maar het is gewoon de dynamiek in haar stem. Het doet iets met me!

4. John Mayer – Slow dancing in A burning Room

Ik heb jullie dit nooit verteld, maar John Mayer is m’n bro. Toen swag nog super cool was, had hij daar zeker heel veel van. De laatste tijd luister ik te weinig naar John Mayer. En John, wanneer je dit leest: ‘Het spijt me!’. Het ligt niet aan jou. It’s me. Bij deze neem ik mezelf voor dat ik weer vaker John Mayer ga luisteren. Een aantal jaren terug was John Mayer zonder twijfel mijn favoriete artiest. Ik heb hem twee keer live gezien in het Ziggo dome (‘cause I’ve got the best boyfriend ever) en dat was geweldig! Ik snap gewoon niet hoe een persoon zo geniaal kan zijn. Slow dancing in a burning room is een nummer wat ik op zet, wanneer ik denk: ‘Ja fuck, alles gaat mis! Mijn leven is voorbij! Dead girl walking alert!‘ Dit nummer geeft mij dan die bevestiging dat als je huis in de fik staat je nog altijd kan gaan dansen en dat stelt me gerust. Snap je?

5. Pearl Jam – Just breathe

Pearl Jam, je kent ze misschien van de nummers Alive of Even flow, maar ze kunnen ook gevoeligheid en kwetsbaarheid tonen door middel van hun muziek. Just Breathe is daar een mooi voorbeeld van! “As close to a love song as we’ve ever gotten.” – Aldus Eddie Vedder, de zanger van Pearl Jam. Het nummer is geïnspireerd op ‘Tuolumne‘ een nummer wat Eddie Vedder schreef voor de soundtrack van de film Into The Wild (een absolute aanrader!!!). Ik ben eigenlijk helemaal geen Pearl Jam fan (Op Rock Werchter 2014 kon ik ze live zien, maar ik koos ervoor om het WK voetbal te kijken. Sorry not sorry), maar dit nummer is absoluut de moeite waard om even aandachtig naar te luisteren en van te genieten guys! Muziek schrijven en spelen, dat kunnen ze wel! Wederom een heerlijk nummer om bij weg te dromen onder het genot van een kopje thee.

6. Dire Straits – Romeo & Juliet

Ik weet niet zo goed wat ik over dit nummer moet vertellen. In de afgelopen 21 jaar dat ik leef heb ik dit nummer super vaak gehoord, want ja de Dire Straits zijn al bekend vanaf de jaren 70 (ik hoor mijn ouders al zeggen: ‘Oh ja, dit is echt uit onze tijd! Vrúúger, toen de muziek nog goed was wittewel’), maar nog nooit heb ik écht geluisterd naar dit nummer. Inmiddels is dit een van mijn favoriete nummers geworden. Ik vind de tekst simpelweg geweldig. You can fall for chains of silver, you can fall for chains of gold, you can fall for pretty strangers, and the promises they hold. Waarom? Omdat het in mijn ogen geen standaard liefdesliedje is. Mijn opvatting van het nummer is dat het gaat over een break-up die Romeo niet kan accepteren, omdat hij nog steeds super verliefd is op Juliet. Hij wil haar steeds herinneren aan het gene wat ze hadden, ook al weet hij dat zij nooit meer van hem zal houden (en dat misschien ook nooit heeft gedaan). Breekt je hart al? Ja, auw, dat van mij wel.

7. Emma Stone – The fools who Dream

Sorry, ik kan het toch niet laten om iets van een musicalnummertje met jullie te delen. Musicalnummers zijn dankzij hun hartverscheurende en melancholische vibes hét perfecte genre om in de herfst te luisteren! Ik heb jullie al eerder verteld over mijn liefde voor de film La La Land. Ik vind de film grotendeels zo mooi door de muziek en dit nummer is een van mijn favoriete. Tip: kijk meteen de hele film, dan voel je dit nummer pas echt.

8. Amanda Seyfried – Mean o’l moon

De eerste keer dat ik dit nummer hoorde was tijdens een van mijn werkavonden in de bioscoop. Ik heb ongeveer een jaar in een servicebioscoop gewerkt die een zaal had, die aan de andere kant van het gebouw zat. Als daar een film draaide moest je buitenom lopen en gedurende voorstelling in de zaal blijven. Het was een van die avonden dat ik in deze zaal aan het werk was en kon meegenieten van de film Ted 2. Nooit gedacht dat er na een scene, waar een bong in de vorm van een penis bij betrokken was, een jazznummer zo goed tot zijn recht zou komen. Het originele nummer is gezongen door Norah Jones, maar in de filmversie wordt het gezongen door Amanda Seyfried. En let’s be honest, naast acteren kan ze ook geweldig goed zingen.

9. Fleetwood Mac – Landslide

Soms dan vind je een nummer mooi, maar weet je niet precies waarom. Nou, dat heb ik bij dit nummer! Het enige wat ik erover kan zeggen is iets ontzettend cliché: ‘Ik vind de tekst prachtig!’. Ik denk dat de tekst voor iedereen een zinvolle betekenis heeft. Het herkenbare gitaar tokkeltje van dit nummer geeft me keer op keer weer een enigszins vertrouwd gevoel. ‘Oja, dit liedje wat mij zo goed snapt’ denk ik dan altijd.

10. Bob Dylan – Don’t think twice, it’s all right

Oke, is goed Bob. I won’t. De teksten van Bob Dylan zijn zo geniaal. Hoe kan een persoon zo geniaal zijn? Wist je nog dat ik eerder in deze blog zei dat John Mayer geniaal was? Nou, die Bob kan er ook wat van! Volgens mij was Bob Dylan tijdens het schrijven van de tekst van dit nummer een beetje in een sassy bui. De zin: ‘I ain’t sayin you treated me unkind, you could’ve done better but I don’t mind, you just kinda wasted my precious time’ is de meest wrede zin in de geschiedenis van de muziek and I love it. Dit is ongeveer te vergelijken met wanneer vrouwen tegen hun vriend zeggen: ‘Nee, ik ben niet boos, veel plezier!’.  Ze bedoelen eigenlijk dat je vooral géén plezier mag maken, omdat ze wél boos zijn! Dat is zeg maar een beetje het gene wat Bob Dylan bedoelde bij dit nummer volgens mij.
11. Mariah Carey – All I want for Christmas

Het is november, dus bij deze geef ik toestemming om kerstnummers te gaan luisteren. Graag gedaan.

Kusjes,

Tara

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *