Mijn reis naar,  Mijn reis naar herstel

Het leren loslaten van negatieve invloeden

Loslaten van negativiteit in je leven. Het klinkt zo makkelijk. Willen we dit niet allemaal? En hoe doe je dat dan? Zo nu en dan wordt er tegen mij gezegd: ‘Je moet je niet zo druk maken over wat een ander van jou denkt’. Inmiddels ben ik genezen, heb ik het licht gezien en maak ik me nooit meer druk over de mening van een ander. Niet dus. Ik haat het als mensen dat tegen mij zeggen. Terwijl ik het eerlijk gezegd, andere ook meegeef als advies. Waarom doen we dat toch? Persoonlijk denk ik dat dat komt omdat het makkelijker is om een ander advies te geven. Maar dit advies zelf aannemen, is een tweede. In dit artikel vertel ik jullie hoe je deze negatieve invloeden (makkelijker) los kan laten.

De invloed van keuzes

Op de basisschool was ik al een kind wat zich druk maakte om wat andere van mij vonden. Ik was een erg makkelijk doelwit, want ik huilde bij het minst of geringste. Dat maakte mij ook een makkelijk slachtoffer voor pestkoppen. Ik heb lang gezegd dat ik ben gepest op school, want ik vond het mega gemeen wat mijn klasgenoten soms tegen mij zeiden. Dit is mijn hele school carrière zo geweest (misschien dat ik daarom zo’n hekel heb gekregen aan school).

Ik voelde mij altijd het buitenbeentje en ik had nooit echt het idee dat ik ergens bij hoorde *had bijna iedere dag speelgenootjes die mee naar huis kwamen*. Zelfmedelijden speelde in dit scenario ook een erg grote rol. Ik had gewoon de keuze om mijn eigen ding te doen en gelukkig te zijn. Je kiest er niet voor om gepest te worden, maar je kan er wel voor kiezen om je gedrag daardoor niet te laten beïnvloeden. Toentertijd heb ik er voor gekozen om mij er wél door te laten beïnvloeden met als gevolg, enorm veel verdriet.

Begrijp me niet verkeerd, soms is het echt not done wat mensen jou aandoen, en dan mag je je gewoon even flink klote en genaaid voelen! Zolang je daarna maar weet hoe je jezelf weer kan oppakken. Door middel van bovenstaand scenario probeer ik duidelijk te maken dat je twee keuzes hebt:

1.) Het laten beïnvloeden van je leven met als gevolg, ongelukkigheid.

2.) Negativiteit loslaten.

Als HSP’er vond ik dit een enorme uitdaging (nog steeds). Maar uit respect en liefde voor mezelf heb ik voor het tweede gekozen, omdat dit een grote positieve invloed zou hebben op mijn reis naar herstel.

Herkennen van negatieve invloeden

Het is altijd lastig om te herkennen welke mensen een negatieve invloed op je hebben, vooral als je emotioneel niet in balans bent. Daarom hier een geheugensteuntje:

  • Mensen die altijd klagen maar zelf geen verantwoordelijkheid nemen
  • Iedereen de schuld geven, behalve zichzelf
  • Energievretende discussies

Je hebt nu zeker iemand in je hoofd hé? Ik wist het!

Als je een of meerdere van deze gevallen herkent bij een persoon, dan heb je meestal te maken met een negatief persoon. Natuurlijk is iedereen weleens negatief, dat is menselijk. Maar het is aan jou de keuze in hoe verre jij je gedrag laat beïnvloeden door die persoon. Bij negatieve personen zal je het zelden tot nooit goed doen in zijn of haar ogen. Dus let’s be honest… het is trekken aan een dood paard. Waarom zou je dit persoon nog in jouw leven willen? Wat brengt het jou? En de belangrijkste vraag: waarom zou het je dan in godsnaam nog uitmaken wat dat persoon van jou vindt?

Loslaten van negatieve invloeden

Loslaten is minder angst, en meer liefhebben. – Nelson Mandela

Als control freak is loslaten voor mij erg lastig, dus ook het loslaten van negativiteit. Het loslaten van negatieve invloeden, heeft te maken met vertrouwen. Voor een hele lange tijd kon ik bepaalde mensen niet loslaten in mijn leven, omdat ik simpelweg bang was dat ik nooit meer andere zou vinden die deze leegte zouden vullen. Ik beschouwde mezelf als een minderwaardig persoon en keek tegen hun op.

Op een gegeven moment realiseerde ik mij dat deze mensen op dat moment geen rol konden spelen in mijn leven. Ik ging nadenken over wat het op lange termijn mijn leven zou bieden. Ik kwam erachter dat als ik deze mensen kon loslaten, ik in het vervolg ook makkelijker met mijn angsten om zou kunnen gaan. Dus ik koos voor loslaten.

Het druk maken om de mening van andere heeft dus te maken met het nog niet voldoende vertrouwen hebben in jezelf. Je kan het niet loslaten dat een ander iets negatiefs over jou denkt, want je hebt te weinig vertrouwen in jezelf. En je kan pas vertrouwen in jezelf hebben als je erachter komt dat wanneer je faalt, je geen minder mens bent.

Kusjes,

Tara

Foto door: Eva Bours fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *