instagram

Hoe social media mij (en andere meiden) soms onzeker maakt

Een paar dagen geleden postte ik een blog waar ik aan jullie vroeg of jullie jezelf weleens vergelijken met een ander. Op Instagram plaatste ik een poll met dezelfde vraag en meer dan 70% antwoordde met ‘ja’. Let’s be honest, het is ook verdomd moeilijk om in een tijdperk vol met Social Influencers jezelf niet te vergelijken. Op social media lijkt alles super leuk en te mooi om waar te zijn. Bekende influencers laten het lijken alsof hun leven perfect is door de foto’s die ze plaatsen. Ze hebben altijd een mooie outfit aan, prachtige make-up op en hun lichaam is perfect! Maar onthoud dit: het is niet echt!

Social media 

Ondanks dat ik zelf ervaring heb met het influencer wereldje, vind ik het soms ook lastig om mezelf niet te vergelijken met andere influencers of bloggers, die in mijn ogen, wél succesvol zijn. Ook ik zit soms met mijn handen in het haar mezelf af te vragen hoe zij het toch voor elkaar krijgen om er altijd fantastisch uit te zien en de mooiste foto’s te hebben op de vetste locaties. Ik ben totaal geen mode-guru en ik vind het vaak maar awkward om op de foto te staan. En als ik soms zie dat een blogpost van mij maar 20 views heeft, kan ik mezelf ook echt even zwaar klote voelen. Dat is ook gewoon super vervelend, want als je hartstikke veel tijd in je werk stopt, wil je graag zien dat het niet voor niks is. Waarom blog je dan nog? Omdat ik het leuk vind en ik haal er energie uit! Denk je dat een verpleegster nooit een k*tdag heeft op haar werk? Moet ze dan ook maar meteen stoppen? Natuurlijk, als je het werkt dat je doet alleen maar zwaar en uitputtend vindt, dan is het misschien beter dat je een ander beroep gaat zoeken. Maar mindere dagen horen er nou eenmaal bij!

De kracht van fotografie

Daarom weet ik wel zeker dat bekende influencers soms precies in hetzelfde schuitje zitten als ik. Bedenk daarom altijd dat als je denkt dat zij zo’n perfect leven hebben, ze ook gewoon mensen zijn en ook stress ervaren (note to self). Geloof niet alles wat je ziet, foto’s worden bewerkt. Als je goed bent in fotoshoppen, dan kan je heel wat artsy fartsy kunstfoto’s creëren. Ik ben al blij als mijn camera niet van mijn zelf-geïmproviseerde-camerastandaard afvalt, die gemaakt is van boeken en lollystokjes. Op een dag zal ik wat meer ervaring hebben met fotografie en bewerkingsprogramma’s, maar dat komt wel. Rome is ook niet in een dag gebouwd.

Bodyshaming

Iedereen heeft zijn kwaliteiten. Ik ken mijn kwaliteiten en mijn onzekerheden. Ik ben uniek, mijn gezicht is uniek en mijn lichaam is uniek. Daarom vind ik het ook een goede zaak dat er tegenwoordig op social media meer aandacht wordt besteed aan het onderwerp: bodyshaming. Steeds meer bekende Nederlanders hebben het erover op social media. Ze plaatsen foto’s van hun lichaam waar hun striae gewoon te zien is, ze laten hun puistjes zien en staan niet in een ongemakkelijke houding waardoor hun ‘buikje’ verborgen wordt. Dit allemaal om aan de wereld te laten zien dat zij ook imperfecties hebben en zo het ‘perfecte’ beeld wat jonge meiden over deze vrouwen hebben, te ontkrachten. Ik volg Dee al een tijdje op Instagram (net als 1 miljoen andere instagrammers) en zij is een perfect voorbeeld van het laten zien van haar lichaam in haar Instagram posts. Net als Joann, voormalige finalist van curvy supermodel. Ze proberen jonge meiden duidelijk te maken dat het niet nodig is om je te schamen voor je lichaam.

plastic fantastic

Toch is het lastig om dit duidelijk te maken, omdat het steeds normaler wordt om van alles aan je lichaam te veranderen. Zo wordt een onrealistisch beeld geschetst over het vrouwelijk lichaam. Niet tevreden met je haar? Dan neem je toch hairextensions! Te korte wimpers? Dan plak je nepwimpers op! Wil je een gladde poes en gladde benen? Dan ga je toch een potje lasergamen! Vooral jonge meiden kunnen hier erg onzeker door worden, waardoor zelfs eetstoornissen kunnen ontstaan. Lees hier over mijn ervaring met een eetstoornis. Probeer altijd te blijven onthouden dat het niet echt is! Het is niet normaal om van nature geen ongewenste haargroei te hebben of billen te hebben zoals die van Kim Kardashian.

de waarheid van content creation

Niemand is perfect, dus ook niet de bekende influencers die je voorbij ziet komen wanneer je door je insta timeline scrolt. Neem van mij aan dat in het creëren van iedere foto super veel tijd zit. ‘Woke up like this’ foto’s worden bijvoorbeeld gemaakt in de middag. En spontane lach foto’s zien er spontaan uit, maar misschien komt dat alleen omdat er net 2 seconden van tevoren een scheetje tussen de bips ontglipte. Niet alles is betrouwbaar, dus geloof niet alles wat je ziet! Sommige influencers kunnen de beste foto’s hebben, maar hebben geen idee van wat ze verkopen. Andere stoppen minder tijd in het maken van foto’s, maar schrijven wel super betrouwbare reviews. Nog niet overtuigd? Lees dan hier een artikel wat ik heb geschreven over de waarheid van content creation.
Bedenk dus dat bijna iedereen wel eens onzeker is over iets. We zijn allemaal mensen en we willen allemaal lief gevonden worden. Maar probeer die liefde te zoeken bij jezelf (Oh Tara, wat ben je weer heerlijk cliché). Dat is soms lastig, maar ik ben van mening dat je dan veel gelukkiger wordt.
Kusjes,
Tara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *