Lifestyle

Kerst gevaren voor jouw huisdier

De kerst is voor vele de meest gezellige tijd van het jaar! Kerstversiering is een van de dingen die bijdraagt aan deze gezelligheid, sfeervolle lampjes, versierde kerstbomen, mooi nepsneeuw, typische kerstplanten, noem maar op! Maar een spoedritje naar de dierenarts met je huisdier is iets minder gezellig… Zorg er dus voor dat jouw huisdier veilig is tijdens de kerstdagen. En hoe doe je dat? Nou, met het lezen van dit artikel ben je al goed op weg.

Kerstbomen

Het opzetten van een kerstboom in mijn huis leek mij sowieso al geen goed idee dit jaar, want dan hangen er binnen de kortste keren fluffyballen in plaats van kerstballen in. Maar de takken blijken dus ook enorm giftig te zijn voor onze huisdieren! Dennennaalden kunnen de darmwand doorboren, wanneer ze opgegeten worden. Ook het water waarin de stam van de kerstboom heeft gestaan of naalden in hebben gelegen is giftig, want de giftige stoffen lossen op in water. Een hond of kat is snel geneigd om van dit water te drinken, omdat er een lekker smaakje aan zit. Dus houdt dit goed in de gaten! Zet dus niet de voer- en waterbak van je huisdier onder of naast de kerstboom om misverstanden te voorkomen. Mochten verschijnselen als braken en/of diarree ontstaan, dan heeft je dier waarschijnlijk teveel van de dennentakken gegeten of van het kerstboomwater gedronken en dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. 

Kerstplanten

Ook zijn er een aantal kerstplanten waar je huisdier ziek van kan worden:

  • maretak: oftewel, de mistletoe. Wij dierenvrienden hebben geen excuus nodig om onze diertjes te kussen, dus die maretak hoeft niet in huis gehaald te worden. Tevens is deze plant dus ook enorm giftig. 
    De verschijnselen die kunnen optreden na het eten van maretak bestaan uit: braken, diarree, verwijde pupillen, ademhalingsproblemen, shock en indien het dier veel heeft gegeten of er erg gevoelig voor is, kan het soms leiden tot de dood. 
  • Kerstroos: Deze plant bevat een stof dat op het hart van dieren (en mensen) slaat. In lage doseringen wordt dit stofje nog wel eens toegepast als hartmedicatie bij hartproblemen, maar in hogere doseringen is dit erg giftig. Problemen die kunnen optreden zijn braken, diarree, sufheid, verlamming en hartritmestoornissen.
  • Hulst: Deze plant geeft alleen ernstige verschijnselen als een dier hier grote hoeveelheden van eet. Met name de besjes bevatten de grootste hoeveelheid giftige stof. De symptomen na het eten van hulst kunnen bestaan uit braken, diarree, speeksel en niet willen eten en schudden met de kop vanwege irritatie aan de mondslijmvliezen.
  • Kerstster: Deze plant staat algemeen bekend als giftig, maar meestal vallen de symptomen mee. Als er toch klachten worden gezien is dit meestal vrij snel na het eten en in milde gevallen verdwijnen ze ook weer vanzelf. Dieren kunnen gaan kwijlen, braken of sloom worden.
Daantje

Kerstsnoep

Ook wordt er in de feestmaanden van alles heerlijks gesnoept. Van chocoladeletters tot oliebollen. Allemaal super lekker, maar hartstikke giftig voor onze dieren. Druiven, rozijnen en krenten zijn in kleine hoeveelheden al giftig voor ze en kunnen nierfalen veroorzaken en kijk dus ook uit met chocoladeletters en kerstkransjes. Chocolade bevat theobromine, een stofje dat bij honden en katten voor ernstige vergiftigingsverschijnselen kan zorgen en in grote hoeveelheden zelfs kan leiden tot de dood.

Kerstversiering

  • Nepsneeuw: nepsneeuw bestaat uit verschillende kunststoffen, zoals polyacrylaat en polyethyleen. Deze veroorzaken niet snel een vergiftiging, maar de klachten die er van kunnen komen zijn vaak irritatie van het slijmvlies van mond, maag en darmen. Bijvoorbeeld: kwijlen, overgeven, diarree en buikpijn. Milde klachten gaan vaak vanzelf weer over. 
  • Kerstverlichting: met kerstverlichting is het belangrijk om goed te letten op pups en knaagdieren die vrij door het huis heen lopen. Zij kunnen aan de snoeren gaan knagen, wat kan zorgen voor heftige gevolgen.
  • Kerstboomversiering: gebruik geen glazen versiering voor in de kerstboom, maar ‘onbreekbare’ materialen zoals plastic. Zo blijven de pootjes van de dieren heel mocht er iets uit de kerstboom zou vallen. 
  • Engelenhaar: dit kan allergische reacties bij je katten veroorzaken. Het kan leiden tot benauwdheid, jeuk, roodheid en zelfs tot opgezwollen lichaamsdelen.

Verder is het ook niet aan te raden om je dier in de brandende houtkachel te gooien of te gebruiken als kerstboom. Buiten dat wens ik jullie alvast een fijne en veilige kerstmis! 

Kusjes,

Tara

Bron: dkbo, dierenkliniektiel

Foto’s door: Eva Bours fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *