cover sexy but tired but sexy
Lifestyle

Sexy, but tired. But sexy.

Na alle ophef over het boek: Sexy, but tired. but sexy. Was ik natuurlijk ook heel benieuwd wat er allemaal in dit zelfhulpboek, gericht aan jonge vrouwen, stond.
Ik ben zo onpartijdig mogelijk dit boek gaan lezen (want ja, ik had genoeg negatieve reacties gehoord, cuz’ I don’t live under a steen) waarin Jamie Li mij is gaan vertellen hoe ik het beste vrouw kan zijn.
Een ding was al snel duidelijk, onder welke omstandigheden dan ook: Stay Sexy.

Stay sexy

Ik kwam er al snel achter dat ik de meerderheid van haar uitspraken bullshit vind (facepalm en oogrol hier en daar).
Als eerste vertelt ze ons vrouwen: How to dress, maar ze zegt niet hoe we het moeten doen, gewoon hoe zij het doet, maar eigenlijk hoe wij het ook moeten doen.
Daarna vertelt ze over haar make up routine.
To be honest, ben ik nooit zo’n fashion & beautygeek geweest dus, vond ik het tot hier niet zo spannend.
Het enige wat me opviel was dat er zoveel verschillende soorten producten zijn die wij vrouwen op ons gezicht kunnen smeren.

Gebruik concealer, foundation, primer, highlighter, gezichtsolie, dagcréme, maar zorg er wel voor dat je geen pannenkoeken gezicht krijgt want, daar houden mannen niet van, maar: Stay Sexy, dus doe het eigenlijk toch wel, maar met mate.

Ik ben al heel blij dat ik weet wat concealer inhoudt, en I don’t care dat mijn concealer stick van de Hema is en mijn lippenstift van essence. I still feel sexy.
Het belangrijkste voor mij is dat de producten niet op dieren zijn getest.
Make-up is voor mij een handige tool om mijn gezicht af en toe mooier te maken wanneer je een feestje hebt en/of zin hebt om jezelf op te doffen.
Jamie Li is een echte vrouw die houdt van zichzelf uitdossen: nageltjes mooi, designerspul hier en daar en wenkies on fleek. Dat is prima! Absoluut geen problemen mee!
Dus het boek was tot nog aan toe, so far so good.
Ik kan best wel snappen dat veel vrouwen dit een interessant boek vinden!

 

Niet grappig, sarcastisch of ironisch. Gewoon seksistisch. 

Toen ik bij het befaamde gedeelte van het boek belandde –Als je écht geen zin hebt, doordat je niet lekker in je vel zit of lichamelijke klachten hebt, dan heb ik geen praktische tips voor je.
Maar als dat niet het geval is, dan moet je zin maken. Want mannen moeten hun zaad kwijt– stond ik perplex.

Als jij denkt dat ‘zin maken’ de manier is om een goed seksleven te leiden, than I feel sorry for you.
We proberen tegenwoordig nou juist een realistisch beeld op seksueel gebied te bieden aan jonge vrouwen, en Jamie Li had haar podium hiervoor goed kunnen gebruiken.
Het is zo zonde dat ze de plank totaal mis slaat en ervoor zorgt dat er nu meiden zijn die zich schuldig voelen wanneer ze een keer geen zin hebben in seks.
Je mag zin maken, maar het hoeft niet. Zulke uitspraken zijn seksistisch as fuck en dan boeit het niet dat iemand populair is. Het blijft seksisme.

‘Maar jonge vrouwen kunnen zelf toch ook wel snappen dat dit een beetje humoristisch bedoeld is en dat het er in de realiteit echt niet perse zo aan toe hoeft te gaan?’
Nee, jonge vrouwen snappen dat niet.
Anders waren er niet zoveel meiden vatbaar voor de charmes van een loverboy, of hadden meiden geen anorexia.
Dit heeft allemaal te maken met onzekerheid en spoiler alert: Jonge vrouwen zijn onzeker!
Wanneer een bekende influencer hen dan gaat vertellen wat zij ervoor doet om zo’n succesvolle carrière en liefdesleven te hebben, natuurlijk denken ze dan dat zij het ook op die manier moeten doen.

Dat dit haar manier van denken is en zij dit naleeft, is haar keuze.
Ze vertelt inderdaad niet hoe jij het moet doen, maar ze vertelt wel hoe zij het doet.
Maar om deze ideeën als influencer in een zelfhulpboek op te schrijven voor jonge vrouwen vind ik bijzonder kwalijk.
In het #metoo-tijdperk is het zo belangrijk om jonge vrouwen een essentiele les te geven over wederzijdse instemming en enthousiasme binnen de seks.
Maar bovendien geeft zij een boodschap weer waaruit blijkt dat alle mannen altijd geil zijn en zich continu opdringen aan vrouwen.
Maar hee, je moet zelf weten wat je doet.
Ze zegt alleen dat als je het niet zo doet, mannen je niet sexy vinden.
“En je moet nooit je sexiness verliezen, cuz girls need to be sexy. And stay sexy. Even when they’re old & uitgelubberd.”

Bitch please, I’m an influencer

Toch ligt dit boek in inmiddels vierde druk op vele boekentop-10-tafels deze week.
Maar waarom dan toch?
Jamie Li heeft op Instagram boven de 55,000 volgers, ze maakt vlogs over beauty- mode, liefde en moederschap, en heeft een enorm netwerk opgebouwd in de afgelopen jaren (zoals ze ook in haar boek vertelt).
Zo iemand noemen we vandaag de dag: een Influencer.
En de influencer-industrie is er een waar ons kent ons van belang is.
Oftewel, ‘wij houden jou het hand wel boven het hoofd Jamie’. Want de pretbederver zijn en het risico lopen om je eigen fanbase kwijt te raken? No way!

De uitspraken die ze in dit boek doet zijn misschien uitspraken die ze in haar dagboek had moeten schrijven of met haar vriendinnen had moeten bespreken, na een aantal wijntjes teveel.
Maar om dit te delen met haar fanbase is misschien niet zo slim geweest. Ik denk absoluut niet dat ze het verkeerd heeft bedoeld en ze heeft ook alleen haar kennis gedeeld, maar het was gewoon niet zo slim.

Mijn tip aan Jamie Li: ben niet zo streng voor jezelf en accepteer jezelf zoals je bent. Boeiend dat je een keer een behaarde bovenlip hebt, geen zin hebt in seks en last hebt van celullite (want welke vrouw niet? Hé dat rijmt!).
Als een man van jou houdt, en jij van jezelf houdt, dan is het toch allemaal goed?

Kusjes,

Tara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *