pipenpooetchie
Lifestyle

Waarom het zo belangrijk is om konijnen te koppelen

Toen ik een jaar of 4 was kregen mijn zus en ik van mijn ouders twee konijntjes. Zodra we erachter kwamen dat het een mannetje en een vrouwtje waren en niet 2 zusjes (het standaard fout-van-de-konijnen-verkoper-verhaal) hebben we ze apart gezet. Vroeger was er nog niet zoveel over bekend waarom konijnen in tweetallen of in groepsverband moesten leven. We stopte gewoon een konijn in een hok, gaven het eten en zo nu en dan haalde we ze uit het hok om even te spelen. Ik kan mezelf nu wel voor mijn kop slaan dat ik in die tijd zo met deze beestjes omging. Gelukkig heb ik nu meer kennis! Ik raad alle mensen aan om twee konijnen te nemen wanneer ze van plan zijn een konijn aan te schaffen.

Eenzaamheid

Een konijn hoort niet alleen te zijn. In het wild leven konijnen ook in groepen. Konijnen zijn sociale dieren die er bewust voor kiezen om gezelschap om zich heen te hebben. Een konijn alleen is een dier dat wegkwijnt. Het is bewezen dat konijnen die alleen leven, korter leven. Dat komt doordat ze neerslachtig raken, zich vervelen en stress hebben. Er zijn mensen die combinaties maken als konijn en kat, of konijn en cavia. Ze beweren dan dat het elkaars beste vrienden zijn. Een konijn is een nieuwsgierig en actief dier. Wanneer hij geen soortgenoten om zich heen heeft dan zoekt het contact bij een surrogaat.

Maar laten we eerlijk zijn, als jij voor de rest van je leven geen mensen ziet, je woonkamer niet uit mag, en wel de hele dag opgesloten zit met een koe. Ben jij dan wel gelukkig? Oké, het is beter dan geen gezelschap maar je hunkert toch naar een persoon waar je een gesprek mee kan voeren. Nu kunnen konijnen niet praten, maar toch zijn ze opzoek naar een soortgenoot die hun ‘taal’ spreekt.

‘Ja, maar ik ben veel thuis. Dus mijn konijn is niet alleen.’

Juist. Ben jij dus van plan om 24 uur lang met je konijn te gaan leven? Ga jij uren lang naast je konijn liggen? Ga jij je konijn wassen? Ga jij samen met je konijn eten en spelen? Nee, want je hebt een sociaal leven. Je hebt je werk en je huishoudelijke taken. Wij mensen geven een konijn gezelschap door middel van met ze te spelen en ze te knuffelen, maar dat is niet genoeg. Enkel met een soortgenoot kan een konijn een uitermate voldaan en gelukkig leven leiden, je kunt elkaar wassen, uren langs elkaar liggen te slapen, samen eten en samen spelen. Als je konijn een soortgenoot heeft, hoef je je als eigenaar ook niet schuldig te voelen als je lange dagen werkt of een druk sociaal leven buiten de deur hebt. Je konijn heeft namelijk het allerbelangrijkste speelgoed: een maatje!

Beste combinatie

Elk konijn moet gezelschap hebben van minstens één konijn. Ras en afmeting speelt daarbij geen rol: een Vlaamse reus kan prima maatjes worden met een hangoor dwergje. Maar in tegenstelling tot het ras en de afmeting, speelt geslacht wel een belangrijke rol. Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerde) ram zal bijna altijd goed gaan. De konijntjes moeten wel gekoppeld worden, je kan ze niet zomaar bij elkaar zetten. Jij vindt toch ook niet zomaar iedereen aardig en leuk? Stel je voor dat je voor de rest van je leven met iemand moet samenwonen waar je een hekel aan hebt!

Koppelen 

Ik raad iedereen aan dat, wanneer ze een konijnen koppeltje willen aanschaffen, ze dit niet doen bij een dierenwinkel. Lees hier hoe bijvoorbeeld de Welkoop hun konijntjes behandelt. Er zijn genoeg konijnen opvangen in Nederland waar het vol zit met lieve, schattige konijntjes die opzoek zijn naar een huisje. Je kunt hier altijd terecht om jou konijn te laten koppelen. Een koppelproces hebben konijntjes nodig om uit te zoeken wie van hun de baas wordt. Ze gaan aan elkaar ruiken en beslissen of ze elkaar wel leuk vinden. Bij een konijnen opvang zijn er genoeg vakkundige konijnenliefhebbers die zo’n koppelproces begeleiden.

Konijnen opvangen plaatsen geen twee rammen of twee voedsters uit. Ook wordt er gekeken naar de leefomgeving van het konijn. Van te voren krijgen de konijnen altijd een gezondheidscheck in tegenstelling tot de konijnen die in een winkel worden verkocht. Bij deze konijnen is de kans groot dat ze van een fokker afkomen waardoor ze ziektes met zich mee kunnen brengen. Ga niet zelf koppelen wanneer je er geen verstand van hebt. Schakel hiervoor altijd hulp in want er kunnen gewonden vallen! Een groepsverband koppeling is lastiger dan het koppelen van een ram en een voedster.

Ik werk als vrijwilliger bij een konijnen opvang bij mij in de buurt. Ben jij opzoek naar een vriendje of vriendinnetje voor jou konijn? Of heb je na dit artikel besloten om een konijn aan te schaffen?

Bekijk hier de site om het grote aanbod konijntjes te bekijken die zijn gedumpt of door hun voormalige baasjes zijn afgestaan omdat ze er niet meer voor konden zorgen of niet meer voor wilde zorgen.

Kusjes,

Tara

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *