knuffelen met konijn
Lifestyle

Waarom houden we zo van dieren? En sommige niet

Wanneer iemand zegt: ‘Ik houd niet van dieren’. Dan krijg ik kortsluiting in mijn hersenen. Dus je smelt niet, wanneer je een nestje krioelende kittens ziet? Je start niet spontaan een serenade aan de hond van je buurman , wanneer die voorbij komt wandelen? Je stem verhoogt niet met 5000 octaven, wanneer je tegen een minuscuul hamstertje praat? Je hebt dus geen ziel?

Alle bovenstaande kwesties zijn absoluut normaal en daar schaam ik mij totaal niet voor! Dieren hebben nou eenmaal dat effect op mij. Ik word verdrietiger wanneer er in een film een kat wordt aangereden, dan wanneer er iemand op een brancard met een bloed spuitende slagader het ziekenhuis in wordt gereden. Inmiddels kijken mijn vriend en ik geen films meer waar dieren in sterven. Mochten we onszelf niet goed genoeg hebben ingelezen, en gebeurt dit wel, dan komen daar een aantal emoties bij kijken en moet mijn vriend herhaaldelijk zeggen: ’Tara het is een film, de kat is niet echt dood!’.

Onze gevoelens bij dieren

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik een dierenvriend ben en dat als ik een harige vriend zie, ik verander in een tien jarig kind. Persoonlijk vind ik dat de liefde voor dieren een mens siert. Als je aan een persoon vraagt waarom hij of zij zo van dieren houdt, is het antwoord vaak simpel. Dan zeggen ze: ‘Omdat ze zo schattig en grappig zijn!’. Ze brengen geluk en liefde in ons leven. Maar wat is nou echt de reden dat wij mensen ons zo aangetrokken voelen tot deze beestjes en sommige mensen juist niet? Overigens denk ik dat het onmogelijk is, om écht een hekel aan dieren te hebben.

Bewondering

We bewonderen dieren. We vinden ze interessant en willen ze fotograferen of dingen verzamelen wat met ons lievelingsdier te maken heeft. We bewonderen hun manier van leven, hun manier van bewegen en de geluiden die ze maken.

Als de kennis of het interessegebied van een persoon ergens anders ligt, kan dit een reden zijn dat de liefde voor een dier minder is.

Contact hebben

We willen contact hebben met dieren, want we vinden ze interessant en we willen niet alleen zijn. Daarbij willen we ook graag weten wat er in hen omgaat. Het prikkelt onze nieuwsgierigheid dat we dat niet precies weten. Het maakt dieren op een bepaalde manier mysterieus.

Ook maakt het dieren onvoorspelbaar en dat kan een reden zijn waarom iemand minder van dieren houdt.

Empathische vermogen

We hebben meer gevoelens van sympathie en affectie voor dieren die op ons lijken. Hiermee wordt bijvoorbeeld de intelligentie of het gedrag bedoeld. We kunnen ons daar eerder mee identificeren, daarom willen we dieren bijvoorbeeld kunstjes leren.

De mate van empathie bij een persoon kan een factor zijn waardoor je liefde voor dieren minder is. Daarmee wil ik niet zeggen dat alle mensen die niet van dieren houden, geen empathisch vermogen hebben.

Jeugdig uiterlijk

Mensen zijn gevoelig voor vriendelijke gezichtsuitdrukkingen. Ook bij dieren zien we emoties (of denken dat te zien). Als we een emotie kunnen peilen dan leidt dat tot sympathie voor een dier. Als we een emotie niet kunnen peilen, hebben we dat minder. Sommige dieren hebben een jeugdig uiterlijk, en behouden dat op latere leeftijd. Dat zorgt ervoor dat we ons sneller aangetrokken voelen.

Vooral vrouwen tonen meer affectie naar dieren, omdat vrouwen over het algemeen emotioneler zijn en vaker de behoefte hebben om voor iets of iemand te zorgen.

Persoonlijke reden

Mijn persoonlijke reden, waarom ik wél van dieren houd, is omdat dieren mij simpelweg blij maken als ik mij rot voel. In de periode dat ik niet goed in mijn vel zat en last had van een depressie, heb ik zoveel steun gehad aan mijn huisdieren. Het aaien, zien en horen van mijn diertjes maakte mij meteen gelukkiger. Er was altijd wel iets wat genoot van mijn gezelschap wanneer ik dacht dat ik er niet toe deed. Dat heeft mij echt geholpen om me beter te gaan voelen. Het klinkt misschien cheesy voor sommige mensen, maar ik ben dieren hier heel erg dankbaar voor.

Om over na te denken:

Wat versta jij onder dierenliefde? Vind je dat je van dieren kan houden en ze tegelijkertijd kan doden en opeten?

Behandel je dieren verschillend? Zo ja, waarom?

Kusjes,

Tara

 

Bron: dierenmuseum

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *