Mijn reis naar,  Mijn reis naar herstel

Waarom we altijd excuses verzinnen

Zoek jij ook altijd een excuus voor je dip? Een dip móet verklaarbaar zijn. We kunnen maar moeilijk denken: dan is het maar zo! We verzinnen altijd excuses. We geven ons werk de schuld, het weer of onze volle agenda. En zodra dat allemaal weer rustiger is, beloven we onszelf dat we ons beter gaan voelen. Natuurlijk kunnen deze factoren wel meespelen, maar waarom kunnen we het niet gewoon accepteren als we ons niet goed voelen? Dan voelen we ons toch maar even niet lekker? Maar dat kunnen we niet! Waarom niet? Omdat we bang zijn!

Vergelijken

Geweldig toch, hoe jouw brein op briljante wijze excuses verzint om jouw gedrag een verklaring te kunnen geven. Een excuus verzinnen voor je gedrag hoeft niet altijd erg te zijn. Iedereen doet het. Ik heb zo vaak dat ik een impulsieve aankoop goedpraat, omdat het in de aanbieding is en ik vind dat ik wel een cadeautje verdiend heb. Dit is vaak onschuldig (tenzij je shopverslaafd bent, then I suggest you need help).

Maar wanneer wordt het verzinnen van excuses een overname van je brein? We vergelijken onszelf vaak met andere: ‘Zij is moeder en zakenvrouw in 1, heeft drie kinderen, maakt tijd vrij om te sporten, kookt iedere avond vers eten en ik probeer mezelf staande te houden met een carrière als kattenvrouw!’. Hoe doet ze dat toch? We gaan er vaak vanuit dat anderen het beter hebben dan wij. Dat heeft te maken met onze angst om te falen, want we willen tegenwoordig allemaal succesvol zijn. Maar wat is succesvol? Nou, dat zal ik je vertellen!

Succesvol zijn is toch als je minimaal een HBO-diploma, een leuke partner, een leuke vriendengroep en een leuke baan met leuke collega’s hebt. Haha super leuk allemaal! En dat je dan ook nog eens minimaal 3 keer per week naar de sportschool gaat, want iedereen is tegenwoordig #fitgirl en dat is echt super leuk. Het is ook van groot belang dat je leuk wordt gevonden door anderen op social media, want het is echt wel belangrijk of Janneke_98xoxo jouw foto’s leuk vindt. En je moet ook een super leuk talent hebben, zoals leuk kunnen zingen ofzo. En je moet er ook altijd leuk uitzien. En het is gewoon allemaal SUPER LEUK OM TE LEVEN EN HET GEEFT TOTAAL GEEN PRESTATIEDRUK.

Tijden veranderen

Tegenwoordig kunnen we zoveel meer uit het leven halen dan vroeger, omdat de mogelijkheden eindeloos zijn. We kunnen doen wat we willen. We hebben zoveel opties waar iedereen opeens gebruik van kan maken. Niemand kijkt er nog raar van op als je aan kinderen begint voor het huwelijk. Vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs? Prima joh! Dit is natuurlijk super fijn, maar ook lastig. Want waar zijn de regels? Waar is degene die ons vertelt wat we moeten doen? Ga jij bidden naar god wanneer jij het even niet meer weet? Of zoek jij op een andere manier naar een verklaring? En wat is dan de uitkomst? Nog meer nadenken? Door het maken van excuses, ontkennen we onze eigen verantwoordelijkheid (bah, verantwoordelijkheid, het is ook wel een eng woord).

Geloof

Iedereen gelooft. Sommige geloven in de kracht van god, de kracht van de natuur of misschien wel de kracht van de stilte of liefde. Ik zelf geloof niet in een godsdienst, maar ik geloof in mijn normen en waarden. Wanneer ik naar mijn waarden leef, ben ik gelukkig. Een van die waarden is de rust in mezelf vinden. Deze rust vind ik niet in mijn hoofd en ik denk dat dat voor veel mensen geldt. Dus waarom zou je dan gaan nadenken wanneer je je slecht voelt? Ga iets doen wat je leuk vindt! En yeah, I know. Het klinkt mega cliché! Ik heb zelf ook absoluut een hekel aan dit soort uitspraken. Maar it makes sense, wanneer je je bewust wordt van waar je mee bezig bent. Je bent aan het overdenken. En wanneer is overdenken ooit goed geweest voor een mens? Mijn advies voor het aanpakken van een dip: verzin geen excuus en vergelijk jezelf niet met anderen! Kijk naar je kracht en je normen en waarden en ben aanwezig in het hier en nu! Wat gaat komen, komt wel! En wat al is geweest, is al geweest!

Kusjes,

Tara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *